Kunnskapsbase:
Kort forklaring av SG, BG, OG og FG
Skriv en ny kommentar , Modifisert av Ronny Sandberg på 28 August 2017 11:09 AM

SG (Specific Gravity)

Specific Gravity er den generelle betegnelsen som omfatter BG, OG og FG, som viser hvor mye sukker det er i væsken. En SG på 1,050 forteller oss at væsken er 5% tyngre enn rent vann.

Hva du bruker SG'en til, kommer an på når i bryggeprossessen du har målt SG verdien. Dette gjøres på samme måte (med et hydrometer ved ca. 20°C). Hvis du har et refraktometer, kan denne også brukes, men husk å bruke BRIX verdien hvis du måler SG etter at gjæringen har startet.

BG måles etter utvasking og brukes av viderekommende for å sjekke om mesking og utvasking har gått etter den egenkomponerte oppskriften/planen.

OG måles etter kok og før gjæring, mens FG måles etter gjæring og brukes av hvermansen for å beregne alkoholprosenten på ferdigproduktet. (Se formel lenger nede)

 

BG (Boil Gravity)

Ta gjerne en prøve av vørteren etter at skyllingen er ferdig og kjøl den ned til 20°C for å måle BG (Boil Gravity). Dette gjøres som nevnt med et hydrometer for å sjekke om man har fulgt oppskriften til punkt og prikke, og fått ut riktig mengde sukker av malten. BG verdien medfølger ikke Ølbrygging.no’s ølsett, men er mye brukt når man komponerer egne oppskrifter.

Hvis BG’en du måler er for høy, kan det hjelpe å bruke litt mindre malt neste gang du tester denne oppskriften. Hvis BG er for lav, kan det hjelpe å kverne malten noe finere, eller passe på at utvaskingen er bedre ved neste brygging.

 

OG (Original Gravity)

Original Gravity måles etter at vørteren er kokt og har kjølt ned til ca. 20°C og viser hvor mye sukker som er i vørteren før gjæring, dette tallet skal du da senere sammenligne med FG for å beregne alkoholprosenten.

 

FG (Final Gravity)

Final Gravity måles etter at gjæringen er unnagjort (Etter ca to uker på gjæringskar). Ved å trekke FG verdien fra OG verdien og dele på en konstant (7,5) vil du få en anslått alkoholprosent på ølet.

Eventuelt kan du gange differansen med 133. Bare husk å være oppmerksom på komma plassering.

OBS! Hvis du benytter deg av sukker for etterkarbonering på enten flaske eller fat. Så legger du til 0,5% på alkoholprosenten.

 

ABV Utregning

 

Eventuellt så har nok bryggeappen din en kalkulator, eller for de som ønsker å bruke online kalkulator er attenuasjons kalkulatoren på Bryggekalkulator.no et bra alternativ.

(19 stemme(r))
Denne artikkelen var til hjelp
Denne artikkelen var ikke til hjelp

Kommentarer (0)
Skriv en ny kommentar
 
 
Fullt name:
E-post:
Kommentarer:
CAPTCHA verifisering 
 
Vennligst skriv inn teksten du ser i bildet i feltet under. Dette er nødvendig for å hindre automatiserte registreringer.

Help Desk Software by Kayako support.olbrygging.no/index.php?